فعالیت غیرمجاز و غیر اخلاقی کاربران تلفن همراه و اینترنت، دارای جنبههای حقوقی متفاوتی است. در مقایسه با جرایم حقیقی، اثبات جرایم فضای مجازی پیچیده تر است. فعالیت های غیر مجاز در این رسانه ها میتواند تجاوز به حریم خصوصی و حقوق افراد باشد. در نتیجه لازم است محتوای این نوع فعالیت ها زیر نظر ارگان هایی نظیر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، وزارت اطلاعات، پلیس فتا و سایر ارگان صورت گیرد و قانون گذاری شود. در این مقاله به قانون ارسال پیامک خواهیم پرداخت.
آنچه در این مطلب میخوانید:
قانون ارسال پیامک
تا بحال به این موضوع فکر کرده اید که پیام های بین شما و دوستانتان، ممکن است باعث ضرر و یا پیگرد قانونی برای شما شود؟
اگر از طریق وسایل ارتباطی مانند تلفن همراه و پیامک فعالیتهای غیرمجاز و غیر قانونی صورت گیرد که باعث مختل کردن حریم خصوصی افراد و همچنین نظم اجتماعی شود، قانون و سیستم قضایی با آن برخورد خواهد کرد.
مزاحمت تلفنی
مزاحمت تلفنی یکی از فعالیت های غیراخلاقی کاربران تلفن های همراه میباشد و در دستهی جرایم عمدی قرار میگیرد.
بر اساس قانون مجازات اسلامی ماده ۶۴۱:
«هرگاه کسی به وسیلهی تلفن یا دستگاه های مخابراتی دیگر برای اشخاص ایجاد مزاحمت نماید علاوه بر اجرای مقررات خاص شرکت مخابرات، مرتکب به حبس از یک تا شش ماه محکوم خواهد شد.»
«در این دسته ازجرایم تلفنی، علاوه بر امکان پیگیری از سوی شرکت مخابرات امکان شکایت کیفری از طریق دادسراها نیز قابل پیگیری است.»
بر اساس مقررات شرکت مخابرات
«هر كس وسيله مخابراتي در اختيار خود را وسيله مزاحمت ديگري قرار دهد يا با عمد و سوء نيت ارتباط ديگري را مختل كند. براي بار اول پس از كشف، ارتباط تلفني او به مدت يك هفته همراه با اخطار كتبي قطع و برای تجديد ارتباط مستلزم پرداخت هزينههاي مربوطه خواهد بود براي بار دوم ارتباط تلفني او به مدت سه ماه همراه با اخطار كتبي قطع و تجديد ارتباط مستلزم پرداخت هزينههاي مربوطه و تقاضاي مشترك خواهد بود و براي بار سوم، شركت، ارتباط تلفني وي را به طور دائم قطع و اقدام به جمع آوري منصوبات تلفن نموده و وديعه مشتري را پس از تسويه حساب مسترد خواهد نمود».
پیگیری مزاحمت تلفنی
برای پیگیری مزاحمت تلفنی در قوانین ارسال پیامک با همراه داشتن نامهی مخابرات به دادسرای محل وقوع حادثه ( جایی که مزاحمت رخ داده است) مراجعه کنید و شکایت خود را تحت عنوان «ایجاد مزاحمت تلفنی از طریق ارسال پیامک» مکتوب نمایید. در صورت فحاشی و توهین، میتوانید تقاضای اعاده حیثیت را نیز مطرح کنید.
اگر تصمیم به ارسال پیامک تبلیغاتی دارید به هیچ عنوان از تلفن شخصی خود و یا ایجاد گروه در شبکه های اجتماعی برای ارسال انبوه استفاده نکنید. جدا از زمان بر بودن ارسال به صورت تکی و به خطر انداختن حریم خصوصی افراد و امکان انتشار تلفن همراه مشتریان، توصیه میشود برای بازاریابی پیامکی، از پنل پیامک انبوه استفاده کنید.
برای خرید سامانه پیامکی در مدیانا نیازی به پرداخت هزینه نیست و پنل اس ام اس به صورت رایگان در اختیار شما قرار می گیرد.
فحاشی، توهین و تهدید در پیامک
برخی افراد فکر میکنند که در بستر فضای مجازی بر خلاف فضای حقیقی، امکان شناسایی فعالیت های غیرمجاز وغیر اخلاقی وجود ندارد. از این رو در این دسته از فضاها شروع به توهین و فحاشی میکنند. در حالی که چنین نیست! مزاحمت های پیامکی قابل پیگیری است و فرد مزاحم بسته به نوع جرم خود مجازات و محکوم خواهند شد.
مجازات جرم توهین به ازای جزای نقدی در حال حاضر، بیش از 2 میلیون تومان تا 8 میلیون تومان است.
در صورت تهدید از طریق پیامک امکان پیگیری از سوی شاکی وجود دارد. در صورت اثبات ارتکاب جرم، مجرم به مجازات تعیین شده از سوی قانون مجازات اسلامی، 1 تا 74 ضربه شلاق و یا دو ماه تا دو سال حبس محکوم می شود.
متن پیامک سند نیست
در پاسخ عنوان مقاله باید بگویم که متن پیامک، مدرک و یا دلیل محکمه پسند محسوب نمی شود. سند چیزی است که دادگاه می تواند بر مبنای آن حکم صادر کند در نتیجه متن پیامک دلیل محکمه پسندی نخواهد بود. پیامک میتواند به علم قاضی کمک کند و تنها نشانه و علامتی دال بر وقوع جرم خواهد بود.
قاضی نمی تواند با استناد به متن چند پیامک، برای سرنوشت شخصی تصمیم بگیرد و آن را محکوم کند. اما پیامک در کنار سایر دلایل می تواند نقش مهمی را در سرنوشت فرد مظنون داشته باشد.