دریافت رمز دوم یکبار مصرف روشهای متفاوتی دارد که ما در این مقاله شما را با روش های متفاوت آن آشنا خواهیم کرد.
یکی از بزرگترین مشکلاتی که با فراگیر شدن خریدهای اینترنتی و استفاده از کارت های اعتباری بجای پول نقد برای مردم پیش آمد، کلاهبرداری های اینترنتی بود. وبسایت های خرید اینترنتی که افراد را به صفحه پرداخت های جعلی هدایت میکردند و اطلاعات کارت آنها را دریافت و حساب آنها را خالی میکردند. میزان سرقتهای اینترنتی از طریق این روش که به آن فیشینگ میگویند، در سالیان اخیر به نحو چشمگیری افزایش پیدا کرده است. بهترین راه حل برای مبارزه با این روش کلاهبرداری، تأیید تراکنشها در هر عملیات بانکی بود که باعث شد سیستم بانکی کشور فعالسازی رمز دوم یک بار مصرف به منظور پرداخت را تا تاریخ 30 دی ماه ۹۸ برای تمامی مشترکین اجباری کند. نحوه کارکرد رمز پویا یا همان رمز دوم یکبار مصرف بدین صورت است که پس از هر بار ساخته شدن رمز، تنها ۶۰ ثانیه اعتبار دارد و مشترکین باید پس از دریافت این رمز به سرعت تراکنش مالی خود را انجام دهند. با این روش، امکان کلاهبرداری فیشینگ عملاً غیرممکن خواهد شد.
سامانه هریم
رمز دوم یکبار مصرف 1
سامانه هریم که توسط بانک مرکزی طراحی و ارائه شده، به کاربران اجازه میدهد در هنگام خریدهای اینترنتی، با فشردن دکمه ای، رمز دوم خود را به صورت پیامک دریافت کنند. کاربرانی که امکان نصب نرم افزارهای موبایلی را ندارند و یا تلفن همراه آنها هوشمند نیست میتوانند از این روش برای دریافت رمز پویا استفاده کنند. علاوه بر اینکه با استفاده از این روش نیازی به نصب نرم افزارهای بانکی متعدد وجود ندارد، هزینه ای هم بابت ارسال پیامک از شما دریافت نمیشود و کاملا رایگان است.
در صفحه پرداخت بعد از تکمیل شماره کارت و اطلاعات اولیه، شاهد این پیغام خواهید بود:
«مشتری گرامی، چنانچه ازطریقی مانند برنامهی کاربردی موبایلی، رمز پویای خود را دریافت کردهاید، نیازی به فشردن دکمهی درخواست رمز پویا نیست. درادامه، رمز پویای خود را درقسمت رمز دوم کارت وارد کنید»
در صورتی که از روش های دیگر موبایلی رمز دوم خود را دریافت نکرده باشید میتوانید از همین قسمت در صفحه پرداخت با فشردن دکمه درخواست رمز پویا رمز خود را دریافت و وارد کنید. رد صورت ارسال نشدن پیامک، این درخواست را میتوانید تا 5 بار تکرار کنید.
بانک های ملت، پارسیان، مسکن، ایران زمین تا به امروز به سامانه هریم متصل شده اند و تمامی بانک ها به زودی به این سامانه ملحق خواهند شد.
رمز دوم یکبار مصرف 1
اپلیکیشن های بانکی رمزساز پویا
تمامی بانک ها علاوه بر تمامی روش های اعلام شده، یک اپلیکشین موبایلی را برای دریافت رمز دوم یکبار مصرف طراحی کرده و نحوه دریافت اپلیکیشن خود را اعلام کرده اند که عموما به یکی از روش های مراجعه به بانک، دریافت به صورت اینترنتی از طریق اینترنت بانک یا دستگاه های خودپرداز میباشد. در این اپلیکیشن ها برای تراکنش های بالای ۵ میلیون ریال رمز دوم یکبار مصرف ارسال میشود.
- بانک ملی با نرم افزار 60
- بانک سپه با نرمافزار رمزساز سپه
- بانک کشاورزی با نرمافزار ریما
- بانک مسکن با نرمافزار رمزنما
- پست بانک با نرم افزار رمزساز ویژه
- بانک توسعه تعاون با نرم افزار همراه بانک توسعه تعاون
- بانک صنعت و معدن با نرم افزار رمزساز
- بانک صادرات با نرم افزار راز
- بانک ملت با نرم افزار رمزنگار ملت
- بانک تجارت با نرم افزار همراز
- بانک رفاه کارگران با نرم افزار رمز یکبار مصرف موبایلی
- بانک سرمایه با نرم افزار رمز ساز سرمایه
- بانک پاسارگاد با همراه بانک پاسارگاد
- بانک خاورمیانه با نرم افزار رمز پویا
- بانک شهر با نرم افزار رمزنت
- بانک دی با نرم افزار ارس
- بانک اقتصاد نوین با نرم افزر ارس
- بانک حکمت با نرم افزار ارس
- بانک گردشگری با نرم افزار هماره بانک گردشگری
- بانک ایران زمین با نرم افزار رمزساز ایران زمین
- بانک پارسیان با نرم افزار پارسیان من
- بانک سامان با نرم افزار رمزینه
- بانک آینده با نرم افزار ریما
- بانک سینا با نرم افزار ارس
- بانک قوامین با نرم افزار جی بی رمز
- بانک انصار با نرم افزار ارس
- بانک قرض الحسنه مهر ایران با نرم افزار ارس
- بانک رسالت با نرم افزار همراه بانک رسالت
روش USSDرمز پویا
برخی از بانک ها مثل بانک صادرات و بانک ملی برای دریافت رمز پویا روش ussd را هم فراهم کرده اند. این روش برای کاربرانی که از گوشی های هوشمند استفاده نمیکنند کاربردی است. در این روش بعد از احراز هویت اولیه، کاربران میتوانند برای دیافت رمز پویای 60 ثانیه از کد دستوری اعلام شده از بانک مورد نظر استفاده کنند. مثلا در بانک صادرات با شماره گیری *۷۱۹*۵# و واردکردن رمز اولیه خود، رمز ۶۰ ثانیهای یا همان رمز پویا ارسال میشود.
رمز پویا به صورت اس ام اس (روش پیامکی رمز پویا)
رمز دوم یکبار مصرف 1این روش که بیشتر برای کاربران با گوشی های غیر هوشمند برنامه ریزی شده، برای استفاده در زمان هایی که کاربران به اینترنت دسترسی ندارند هم مناسب است. برای استفاده از روش پیامکی دریافت رمز پویا، ابتدا باید تلفن همراه کاربر از طریق مراجعه به بانک یا خودپرداز مربوطه تائید شود. بعد از تائید شماره همراه، درخواست رمز به سرشماره اعلام شده توسط بانک، ارسال میشود و بعد از چند لحظه رمز پویا برای کاربر ارسال میشود. این روش در بانک هایی مثل بانک ملت، ملی و سامان مورد استفاده است.