همواره دو انتخاب در زندگی کاری شما وجود دارد:
انتخاب اول: به زندگی کارمندی عادت کنید، هر روز ساعت 6 صبح با زنگ تلفن همراه خود چشم باز کنید و ندانید شکایت خود را به کدامین فریادرس ببرید! بعد از آنکه کمی خواب از سرتان پرید در خوش بینانه ترین حالت 1 ساعتی را در ترافیک به سر ببرید تا به محل کارتان برسید. پس از طی کردن 8 ساعت کاری به دور از منزل، همان 1 ساعت خوش بینانه را تا منزل طی کنید و زندگی غیر کاری خود را تازه آغاز کنید! در این انتخاب همیشه حس عقب ماندگی از کارهایی در زندگی وجود دارد، همیشه به طور کافی وقت معاشرت با خانواده را ندارید و کمبودهایی در این میان احساس میشود. از طرفی با اینکه 8 ساعت زمان برای کار اختصاص دارد اما 8 ساعت مفید کار انجام نمیشود و وقتی که میتوان از آن درست تر استفاده شود این میان تلف میشود.
انتخاب دوم: در زمینه ای که مهارت دارید به صورت دورکاری با شرکت خود همکاری کنید. صبح ها در ساعتی که خودتان برنامه ریزی کرده اید بیدار شوید. برنامه روزانه خود را بررسی کنید و زندگی و کار را بدون از دست دادن زمان در ترافیک آغاز کنید. در این انتخاب صفر تا صد کار شما در منزل انجام میشود و ملاک انجام کار شما به جای 8 ساعت کاری، تحویل کار روزانه است، گاهی ممکن است این کار در 2 ساعت انجام شود! زمان و برنامه ریزی خواب، بیداری، معاشرت با خانواده و انجام کارهای منزل در دست شماست و مطمئنا شما بهتر از هر کسی میتوانید مدیریت کننده زندگی خود باشید.
آنچه در این مطلب مطالعه میکنید:
دورکاری چگونه به شما کمک میکند؟
با پیشرفت های روزافزون تکنولوژی و ساده سازی انجام کارها، سبک زندگی کاری افراد هم تغییر کرده است. با ازدیاد جمعیت، روز به روز بر حجم ماشین ها و ترافیک افزوده شده و انگیزه افراد برای انجام کارها در منزل بیشتر شده است. خوشبختانه در ایران هم اهمیت این موضوع از سمت کارفرمایان شناخته شده و مشاغلی که سازگاری لازم با شرایط دورکاری را دارند میتوانند این درخواست را با مدیران خود مطرح کنند. در واقع گزینه دورکاری یک توافق بین کارمند و کارفرما است که اجازه میدهد کارمند دورکار فعالیت خود را در هر مکانی خارج از فضای کار انجام دهد. این اتفاق منجر به اشتغال زایی برای افرادی میشود که به دلیل موقعیت جغرافیایی یا دلایل دیگر حاضر به کار نبوده اند. تا قبل از کرونا پیش بینی میشد که تا کمتر از 20 سال آینده رفت و آمد سنتی به محل کار منسوخ شود، با پدیدار شدن بحران کرونا و روی آوردن اجباری بسیاری از کسب و کارها به دورکاری به دلیل قطع زنجیره انتقال و ادامه فعالیت های اقتصادی ، این زمان مطمئنا کاهش پیدا خواهد کرد و دورکاری مزایای خود را در این دوران به خوبی برای همگان نمایان خواهد کرد. در ادامه به برخی از ویژگی های مثبت دورکاری اشاره میکنیم:
- با کار در منزل زمان در اختیار شماست و هیچ مانعی سبب نمیشود وقت شما هدر رود.
- زمان طلایی شما در ترافیک و سالن غذاخوری و خوش و بش با همکاران تلف نمیشود.
- شاید زمانی بسیار کمتر از 8 ساعت را به کار اختصاص دهید اما آن زمان مفید خواهد بود.
- در پروژه های دورکاری مبنای کار به جای حضور در محیط شرکت بر انجام کار است.
- با انتخاب دورکاری ساعت کاری شما میتواند دقیقا زمانی از روز انتخاب شود که بالاترین بهره وری در شما وجود دارد.
- با دورکار شدن کارمندان در مصرف انرژی مانند برق، آب و اینترنت صرفه جویی میشود و باعث کاهش هزینه برای مجموعه ها میشود.
- هزینه رفت و آمد به صفر میرسد و با این کار درآمد شما بیشتر خواهد شد.
- تعادل بین کار، درآمد، هزینه و خانواده از لحاظ روحی به کارمندان آرامش خاطر میدهد.
آمار جهانی درباره دورکاری
انجمن بینالمللی كار از راه دور (ITAC)میگوید دورکاری نوعی آرایش کاری است که افراد از طریق آن به شکل منعطف از نظر زمانی (پاره وقت-تمام وقت) و از نظر مکانی( در منزل-راه دور- دفتر شخصی) به انجام وظیفه محوله میپردازند. گزارشی کهGlobal Workplace Analytics انجام داده نشان داده است که دورکاری سبب شده نیروی کار با سرعت زیادی افزایش پیدا کند و از سال 2005 افزایش 115 درصدی داشته باشد. تحقیقات همچنین نشان داده که بخشی زیادی از کارمندان در شغلی کار میکنند که امکان سازگاری با دورکاری در آن مشاغل وجود دارد، 25 درصد نیز به دورکاری مشغولند و 90 درصد خواهان این هستند که دورکاری را تجربه کنند.
چه مشاغلی میتوانند دورکاری کنند؟
دورکاری یک سبک منعطف کاری است نه یک شغل، بنابراین مشاغل زیادی هستند که میتوانند به این سبک کار کنند. به طور کلی تمامی افرادی که کار آنها به شکل فردی قابل اجرا است، وابسته به زمان و مکان خاصی نیست و ارباب رجوع ندارند، میتوانند کار از راه دور را انتخاب کنند. در اینجا به همراه شما به معرفی مشاغلی میپردازیم که پتانسیل دورکاری و یا فریلنسینگ دارند:
- مترجم دورکار
- گرافیست آزادکار
- نویسندگی مقالات و تبلیغات دورکار
- عکاس فریلنسر
- ویراستار دورکار
- برنامهنویس و توسعه دهنده وب دورکار
- پشتیبانی دورکار
- مدیریت شبکه اجتماعی دورکار
- کارشناس سئو فریلنسری
- دورکاری با پنل نمایندگی پیامک
- مشاور حقوقی دورکار
- حسابدار دورکار
- تایپیست دورکار
- بازاریاب دورکار
مهارت های لازم برای دورکاری
شاید پیش خود فکر کنید وقتی قرار است همان کار شرکت را در منزل انجام دهید چه نیازی به کسب مهارت جدید وجود دارد؟! درست است که شما همان کار را از راه دور انجام میدهید اما با توجه به شرایط جدید با چالش های جدیدی روبرو میشوید که باید بتوانید با آنها روبرو شوید. چالش هایی که با حذف شدن اعضای تیم از محیط کاری رخ خواهد داد. با تقویت این مهارت ها موفقیت در دورکاری شما تضمینی خواهد شد.
مهارت حل مسئله برای دورکاری
وقتی خودتان هستید و خودتان، حل چالش هایی که بوجود میآید سخت تر میشود. داشتن مهارت حل مسئله برای نیروهای دورکار امری ضروری به شمار میرود چرا که با توجه به عدم حضور همکاران و حفظ سرعت پیشبرد امور، با تکیه بر این مهارت میتوانید مشکلات را حل کنید و شرایط را به طرز مطلوب ساماندهی کنید.
مهارتهای مبتدی فنی برای کار در منزل
کارمندان دورکار باید از مهارت های نسبی فنی برخوردار باشند تا بتوانند در نبود همکاران واحد پشتیبانی فنی مشکلات خود را برطرف کنند. راه ارتباطی همکاران در دورکاری پلتفرم های ارتباطی بر بستر اینترنت است و بهتر است مبانی لازم برای نصب و راه اندازی برنامه های جدید و حل مشکلات آنها فرا گرفته شود. البته همکاران در دورکاری هم با هم در ارتباط هستند و واحدها پاسخگوی نیازهای واحدهای دیگر هستند اما سرعت انجام کار از هر چیزی مهمتر است.
مهارتهای ارتباطی برای آزادکاری
در محل کار خواسته ها واضح و روشن بیان میشود و تعاملات رو در رو انجام میشود، به همین دلیل ارتباطات بسیار راحت تر شکل میگیرد. فرض کنید از همکار خود درخواست مهمی دارید، حتی به تماس گرفتن بین دو اتاق اکتفا نمیکنید چرا که نیاز دارید عکس العمل او و حالت چهره او را هم ببینید تا کار را بهتر پیش ببرید. این حالت را مقایسه کنید با نیروی کار دورکاری که میخواهد مسائل را از راه دور مطرح کند و ارتباط مداوم با سایر همکاران داشته باشد. قطعا کار برای او سخت تر خواهد شد و تقویت مهارت های ارتباطی میتواند این خلاء را پوشش دهد.
مهارتهای مدیریت زمان در دورکاری
دقیقا همان نقطه قوتی که در بالا به عنوان مزیت دورکاری گفتیم در صورت نداشتن مدیریت زمان میتواند جزو معایب دورکاری به شمار رود! اینکه تمام ساعات کاری و غیر کاری شما در منزل میگذرد، این زنگ خطر را به همراه دارد که نتوانید مرز میان این دو را تفکیک کنید. درست است با انتخاب دورکاری زمان به طور کامل در اختیار شماست اما این مزیت میتواند تیغ دو لبه برای شما باشد. اگر نمیتوانید به درخواست هایی که در زمان کاری سمت شما میآید نه بگویید و بدون مشخص کردن برنامه زمانی میخواهید دورکاری انجام دهید، احتمالا در آن موفق نخواهید شد.
مهارتهای مشارکتی در دورکاری
اگر ظرفیت کار تیمی در شما بالاست و توانایی همکاری با تیم را در خود میبینید، قطعا در پروژه دورکاری هم موفق خواهید شد. با وجود دوری از همکاران ، نقش ارتباطات و همکاری در این سبک از کار پررنگ تر میشود، چرا که شما عضوی از یک تیم خواهید بود که عدم حضور و عدم همکاری شما میتواند به هدف تیم لطمه بزند. اگر همکاری مداوم شما از طریق ابزارهای ارتباطی برقرار نشود نه تنها یک شخص بلکه کل تیم متضرر خواهند شد. دورکاری به معنای غارنشینی و به تنهایی کار کردن نیست، داشتن این مهارت ها برای کسب درآمد از دورکاری کاملا الزامی است.
ابزارهای ارتباطی برای یک دورکاری موفقیت آمیز
برای در امان ماندن از ویروس کرونا و همچنین سرپا ماندن کسب و کارها و اشتغال کارمندان، مطمئن ترین راهی که وجود دارد دورکاری است. از طرفی این روزها مدیریت فعالیت اعضای تیم دورکار از بزرگترین دغدغه های مدیران به شمار میرود. با استفاده از ابزارهای متنوع ایرانی و خارجی که برای مدیریت پروژه و ارتباطات طراحی شده، این نگرانی مرتفع خواهد شد، کافیست از این ابزارها و اپلیکیشن ها شناخت پیدا کنید و مناسب ترین آنها برای کسب و کار خود را انتخاب کنید.
ابزارهای مدیریت پروژه
مدیریت پروژه ها و در واقع تیم های در حال انجام کار، محدود به دورکاری نمیشود. همیشه لزوم نرم افزارهای مدیریت پروژه برای فراموش نکردن کارها، جزئیات و زمان آن ها وجود دارد. این لزوم در زمان دورکاری بیش از پیش احساس میشود. 3 مورد از نرم افزارهای مدیریت وظایف را در ادامه به شما معرفی کرده ایم که تسکولو نسخه ایرانی است که برای کاربران ایرانی ساده تر با ظاهری آشناتر دارد.
- ترلو(Trello)
- آسانا (Asana)
- تسکولو (taskulu)
ابزارهای چت و مکالمه صوتی و تصویری
وقتی جلسات و مکالمات حضوری جای خود را به ارتباطات راه دور میدهد، باید به فکر نرم افزارهای مناسبی برای برقراری این ارتباطات ها گشت. پیام رسان هایی با قابلیت های چند کاره که برای تبادل اطلاعات و فایل استفاده میشوند و نرم افزارهایی برای تماس های صوتی و ویدیو کفرانس های گروهی از نیازهای اساسی دورکاری محسوب میشوند که در ادامه به تعدادی از آنها اشاره میکنیم.
- اسلک (Slack)
- اسکایپ (Skype)
- واتساپ (WhatsApp)
نرمافزارهای برنامهریزی و زمانبندی
برنامه ریزی یکی از مهم ترین کارهای یک نیروی کار دورکار است. با فاصله گرفتن از محیط کار و کار کردن در قلب خانه، شما هستید که باید زمان را مدیریت کنید و مرز بین کار و خانواده را جدا کنید. هر چقدر از اهمیت برنامه ریزی در دورکاری بگوییم کم است. در این بین نرم افزارها و اپلیکیشن ها هم به کمک شما آمده اند تا بتوانید این کار مهم را ساده تر انجام دهید.
- Cushion
- Wunderlist
- TeuxDeux
راهکارهایی برای افزایش بهره وری در دورکاری
بزرگترین زنگ خطر دورکاری، حواس پرتی و پایین آمدن عملکرد است. این اتفاق ممکن است در زمان هایی به جز دورکاری هم رخ بدهد اما با کار در منزل شرایط برای عدم تمرکز بسیار فراهم است! در اینجا به نکاتی اشاره میکنیم که با رعایت کردن آنها میتوانید بهره وری خود را از دورکاری بالاتر ببرید.
شبیه سازی اتاق کار
کار کردن در اتاق خواب یا پذیرایی مانند درس خواندن در تخت خواب است! هر چقدر هم که بخواهید تمرکز کنید باز هم فضا شما را به کار دیگری وادار میکند. سعی کنید فضایی مجزا برای کار خود در منزل در نظر بگیرید. حتی اگر شرایط فراهم نیست که اتاقی مجزا برای کار داشته باشید قسمتی یا میزی را برای کار مشخص کنید که خارج از اتاق خواب و تخت خواب باشد.
قانون 90 دقیقه در مغز
بر اساس پژوهش ها، مغز انسان تا 90 دقیقه میتواند روی موضوعی تمرکز کند و بازدهی مثبت داشته باشد، پس از آن بازدهی مغز کاهش پیدا میکند. ما به این قانون، قانون 90 دقیقه میگوییم. شما باید همیشه قانون 90 دقیقه را در هر فعالیتی که انجام میدهید رعایت کنید تا بهره وری در کار افزایش پیدا کند. حتی در کارهای فیزیکی و کارهای خانه، وقتی بدانید پس از 90 دقیقه مغز شما قادر نیست آن کار را به طرز مطلوبی انجام دهد قطعا استراحت میکنید و سپس به کار خود ادامه میدهید. در دورکاری هم باید به این نکته توجه کنید و بعد از 90 دقیقه کار، زمانی را برای استراحت در نظر بگیرید.
قرارداد با خود
با خودتان قرار بگذارید که تا کاری که برای آن برنامه ریزی کرده اید را انجام نداده اید نباید کار دیگه ای را انجام دهید. مثلا اگر برای انجام کاری 2 ساعت را در نظر گرفته اید، با خود طی کنید در آن 2 ساعت هیچ کاری جز کار اصلی نباید انجام دهید، حتی اگر به اندازه چک کردن یک نوتیفیکیشن گوشی باشد. برای تقویت تمرکز در حین کار اپلیکیشن هایی هم وجود دارد که بسیار کمک کننده هستند. مانند اپلیکیشن forest که هم نسخه اندروید و هم نسخه IOS را ساپورت میکند.
برنامه قابل دستیابی
تنها یک برنامه ریزی جدی میتواند شما را از دام وسوسه های محیطی که در دورکاری با آن مواجه هستید نجات دهد. برنامه ریزی به معنای فهرست بندی و تیک زدن کارها نیست، برنامه دورکاری باید کاربردی و راهگشا و با جزئیات نوشته شود. باید به قدری واقع بینانه نوشته شود که رسیدن به آن ممکن باشد. نرسیدن به برنامه منجر به ناامیدی و بی انگیزگی میشود و نمیتواند کمکی به انجام کارها کند. حتما در برنامه ریزی های خود زمان های استراحت را هم در نظر بگیرید زیرا با استراحت های به موقع است که کار معنا پیدا میکند. بهترین الگویی که میتوانید در نظر بگیرید الگوی کار/استراحت/کار/استراحت است.
هشدار خاموش
پس از برنامه ریزی روزانه برای کارهای خود و مشخص کردن ساعت کاری و ساعت استراحت، در ساعت کاری تمامی زنگ های هشدار تلفن همراه خود را خاموش کنید. چه بخوهید چه نخواهید یک پیام از سمت یک دوست میتواند به طور کلی حواس شما را پرت کند. پس با بی صدا کردن تلفن همراه یا خاموش کردن اینترنت و زنگ های هشدار، از پرت شدن حواس خود جلوگیری کنید.
قدرت نه گفتن
به طور کلی اگر این قدرت را در خود میبینید که به درخواست های غیر ضروری نه بگویید دورکاری برای شما راحت تر خواهد بود. با کار در منزل عموما درخواست های از سمت خانواده و اطرافیان برای شما خواهد آمد که منجر به تعویق کارهای شما خواهد شد، گاهی درخواست ها به قدری وسوسه کننده خواهد بود که قدرت رد کردن آن ها را نخواهید داشت. پس برای دورکاری باید به قدری اراده داشته باشید که بتوانید درخواست های بی مورد در زمان کاری را به راحتی رد کنید و برای آن ها موقعیت دیگری را در نظر بگیرید.
غول مرحله آخر؛ اول!
مغز انسان در ساعت های مختلف شبانه روز بهره وری متفاوتی دارد و بین ساعت 6 تا 9 صبح از بالاترین بهره وری برخوردار است. در این ساعت که باید اولین ساعات کاری شما آغاز شود به سراغ غول مرحله آخر بروید، یعنی چه؟ این یعنی همیشه سخت ترین کارها را زودتر از بقیه کارها انجام دهید. با انجام این کار، هم کار سخت را در زمان اوج بهره وری مغز خود انجام داده اید و هم کل روز را به انجام آن کار سخت فکر نمیکنید و پس از انجام آن با احساس بهتری به سراغ باقی کارها خواهید رفت.